Bel gratis: 0800 - 235 2274

Hoe vertel ik mijn partner het beste dat ik wil scheiden?

De scheidingsmelding

Als je wilt scheiden zul je dat aan de ander moeten vertellen. Dat is een heel lastig moment en ook een beetje vreemd. Aan de ene kant wil jij verder met een andere toekomst en tegelijkertijd stopt voor de ander de toekomst die jullie ooit samen waren begonnen. De scheidingsmelding is dus een zeer serieuze boodschap die je zorgvuldig moet brengen.

Bereid je daarom goed voor en zorg dat je in een persoonlijk gesprek, waarin je niet kunt worden gestoord, vertelt dat je wilt scheiden. Het beste is, hoe moeilijk ook, je boodschap duidelijk en in niet mis te verstane taal te brengen. Met de zin: “Ik wil met je praten, want ik heb een heel belangrijke boodschap, … ik wil van je scheiden”, laat je voor de ander geen ruimte om iets anders te kunnen horen dan wat je zegt. Als je een heel verhaal eromheen bouwt, met allerlei vaagheden dan kan de ander wellicht nog hoop houden of denken dat je even uit elkaar wilt als proef. Wees dus concreet en direct.

Na de scheidingsmelding

Geef daarna je partner gelegenheid om even te verwerken wat je hebt gezegd, te reageren of vragen te stellen. Wanneer je partner wilt weten waarom je wilt scheiden, leg dan uit waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven. Laat de ruimte aan de ander. Opmerkingen als “je zult straks zien dat het beter is dat we uit elkaar zijn” of “we kunnen gewoon vrienden blijven” zijn volkomen misplaatste opmerkingen! Je hebt net de wereld van de ander laten vergaan en dan heeft die niets aan wat jij voor jezelf als toekomst hebt bedacht.

Neem de tijd en ga niet pushen

Let op, praat niet meteen over allerlei zaken die je wilt regelen. Je partner is hier nog lang niet klaar voor en kan in jouw ogen wellicht zelfs vreemd reageren. Zo kan de ander de situatie volkomen ontkennen, omdat die denkt dat het een bevlieging van je is. Misschien loopt je partner wel weg of wordt die heel boos. Weet dat dit normale reacties zijn binnen een abnormale situatie. Je hebt namelijk net gezegd dat ‘jullie zijn overleden’ en de ander komt nu in een rouwproces terecht waarin handelen en besluiten moeilijk is.

Doe daarom vooral geen toezeggingen en maak nog geen concrete afspraken met elkaar over de afwikkeling van de scheiding, anders dan dat je hoopt binnenkort samen daar besluiten over te nemen en op een manier die voor jullie beiden goed is. Als de ander aandringt kun je suggereren dat het in jullie beider belang (en wellicht de kinderen) is, om niet te gaan strijden en dat de hulp van een mediator misschien iets is om samen over na te denken, anders dan de strijd aan te gaan via advocaten.

Laat de ander een mediator kiezen

Geef de ander een paar dagen de tijd om hier over na te denken en suggereer een paar neutrale websites. Immers, als jij zegt dat je al een mediator weet, dan is die bij voorbaat in de ogen van de ander al partijdig. Geef daarom aan dat je graag samen iemand uitzoekt of als de ander dat goed vindt je een suggestie zal doen. Wij kunnen dan bijvoorbeeld je partner vrijblijvend over mediation vertellen, of jullie allebei tegelijk.

Als je gekozen hebt voor mediation, dan pas kun je over concrete zaken gaan praten, zoals het huis en de verdeling van goederen, de omgangsregeling met de eventuele kinderen en alle andere onderwerpen waarover moet worden besloten. De Basic-Mediator kan jullie daar stapsgewijs doorheen helpen en de stress wegnemen.

Pin It on Pinterest

Share This