Bel gratis: 0800 - 235 2274

Hoe werkt de boedelverdeling en verdeling van bezittingen?

Jullie gaan scheiden, dus op enige moment moet over verdeling van bezittingen gesproken worden. Dat heet de boedelverdeling. Door indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding wordt de huwelijksgoederengemeenschap ontbonden.

Indien er huwelijkse voorwaarden zijn, zal de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding ook veelal de datum zijn waartegen de goederen verrekend moeten worden.  Vaak lukt het om, soms na ondersteuning van de scheidingsmediator, gemeenschappelijke zaken zelf te verdelen.

Echtscheidingsconvenant

De verdeling wordt uiteindelijk in het echtscheidingsconvenant opgenomen. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kan de rechter de wijze van verdeling op verzoek of vordering van één van partijen vaststellen.

De boedelverdeling bestaat uit verdeling van inboedel, vervoersmiddelen, maar ook andere zaken. Onder de inboedel valt alles wat een waarde heeft. Je moet dan denken aan alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, auto en grasmaaier.

Vervoersmiddelen zijn auto(‘s), motor, scooter, (brom)fiets, etc.

Bij andere zaken moet je met name denken aan spaarrekeningen, zogenaamde gemengde levensverzekeringen, lijfrentes, spaarverzekeringen, kapitaalverzekeringen, spaarloon en soms ook levensloop. Maar let op, ook naar eventuele schulden en vorderingen moet goed worden gekeken.

Pin It on Pinterest

Share This