Bel gratis: 0800 - 235 2274

Is een ouderschapsplan verplicht?

Als jullie gaan scheiden of jullie als samenlevers uit elkaar gaan, zijn jullie sinds 2009 wettelijk verplicht om een ouderschapsplan om op te stellen. Hierin maken jullie als je gaat scheiden of de relatie beëindigen, afspraken over de verzorging en opvoeding van jullie minderjarige kind of kinderen. Dat een ouderschapsplan verplicht is, geldt voor beide ouders wanneer een kind of kinderen nog minderjarig zijn.

Het opstellen van een ouderschapsplan als je gaat scheiden of je relatie beëindigt geldt tussen de ouders als jullie gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, maar ook is het verplicht om een ouderschapsplan voor jullie kinderen op te stellen als je samenwonend bent.

Het ouderschapsplan - Podcast

met Basic Mediation | Mediation podcast

Opstellen van het ouderschapsplan voor minderjarige kinderen is verplicht bij gezag én erkenning

Eigenlijk is het opstellen van het ouderschapsplan altijd wettelijk verplicht als jullie ouders met gezamenlijk gezag zijn of wanneer één van jullie een kind heeft erkend. Gezag ontstaat automatisch wanneer een kind wordt geboren binnen het huwelijk of binnen een bestaand geregistreerd partnerschap. Als jullie samenlevend zijn dien je samen een kind of kinderen te erkennen of bij de rechtbank het gezag te regelen, om zo als ouders dat gezag over jullie kinderen te kunnen uitvoeren.

Voor gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag) is het opstellen van een ouderschapsplan dus verplicht, maar ook als je als samenlevers met een kind of kinderen uit elkaar gaan hebben jullie afspraken te maken over de omgang en kinderalimentatie. Jullie kunnen dus maar maar beter om een goed ouderschapsplan met goede afspraken opstellen, niet alleen omdat het verplicht is en de rechter naar het ouderschapsplan zal vragen, maar zeker omdat jullie door een ouderschapsplan op te stellen laten zien aan je kind of kind eren dat jullie samen de rechten van je kind eren in goed overleg hebt besproken .

Door een ouderschapsplan op te stellen zonder advocaten, laat je zien dat jullie je rol als ouder serieus nemen en het beste voor hebt met je kind of kinderen.

ouderschapsplan verplicht

Let op! Als je samenwoont en je hebt jullie kind erkend, heb je niet automatisch het ouderlijk gezag!

Hiervoor moet je een aparte procedure bij de gemeente hebben gevolgd en je kunt dat veranderen door met een advocaat jouw rechten te regelen met een procedure bij de rechtbank waarna de rechter kan besluiten dat jullie allebei ouderlijk gezag hebben en dat jullie samen met elkaar na de scheiding geregistreerd komen te staan als ouder.

Ben je samenwonend en heeft één van jullie niet het ouderlijk gezag? Dan kan de ander niet zomaar bepalen of je wel of niet je kind of kinderen mag zien. Je moet óók dan bij het opstellen van het ouderschapsplan de omgangsregeling met alle afspraken van jullie beiden en de zaken die jullie samen moeten regelen na je relatie met je ex partner voor je minderjarige kind of kinderen bespreken en vastleggen.

Jullie blijven de ouders, ook als jullie uit elkaar zijn, dus maak het ouderschapsplan samen

Daarom adviseren wij altijd samen een ouderschapsplan op te stellen dat voor beiden werkt en jullie na je relatie geen gedoe zullen hebben omdat het goed in het ouderschapsplan staat beschreven. Je kunt natuurlijk hulp krijgen van je mediator, advocaten of juristen, maar doe het als liever als ouders die ook in de toekomst samen ouders willen en zullen blijven en je jezelf later niets kunt verwijten.

Een ouderschapsplan is verplicht, maar kun je zéker ook online maken

Bij Basic-Mediation kun je ook zelf online jullie ouderschapsplan maken als je gaat scheiden. Maak je ouderschapsplan gewon zelf zonder advocaat en doe het als ouders, die als partners in de opvoeding het beste voor hebben met elkaar en hun minderjarig kind of kind eren in de verdeling van taken. Zonder advocaat maar als collega ouders en het liefste met een ervaren mediator die jullie ondersteunt!

Het online ouderschapsplan pakket van Basic-Mediation is uniek!

Als jullie bij Basic-mediation een online ouderschapsplan pakket bestellen, laten we je verder niet zomaar wat doen. Je krijgt partners in de opvoeding alle informatie die onze ervaren mediators en advocaat hebben samengesteld. Als je de filmpjes bekijkt begrijp je precies wat de bedoeling is en heb je uiteindelijk een ouderschapsplan dat héél goed in elkaar zit en zo naar de rechter kan.

Als je het online ouderschapsplan gebruikt, maak je zelf een zeer goed ouderschapsplan. We behandelen alles van de verdeling van de zorg, het vakantierooster , school, ziekte en kinderalimentatie.

Kom je er niet uit of loop je vast? Dan bel je ons voor hulp.

Als je het online ouderschapsplan pakket gebruikt, laat je zien dat je vooral ouders wilt zijn die zelf bepalen wat goed is. Daarnaast besparen jullie op deze manier ook nog eens veel geld, omdat je advocaat of mediator minder werk hoeft te doen.

Maar soms kun je de goede woorden niet vinden of merk je dat je toch minder hetzelfde denkt over belangrijke zaken. Het is dan goed te weten dat je kunt terugvallen op onze specialisten. Een gesprek met een mediator of financieel scheidingsspecialist kan dan uitkomst bieden. Je hoeft dan niet meteen een heel mediation traject af te nemen, maar kunt ook peer gesprek betalen.

Helaas ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken, maar zélf doen kan zeker!

Weet dat bij het online ouderschapsplan pakket ‘Better’ ook de controle van een mediator al zit inbegrepen en bij het ‘Best’ ook een gesprek. Bel ons gewoon voor informatie over de online ouderschapsplan pakketten en je weet precies wat bij jou past.

Slecht ouderschapsplan: een bron van ellende in de toekomst

Voortdurend worden onze mediators geconfronteerd met de problemen die na het verbreken van een relatie ontstaan. Meestal komt dat omdat men ‘iets van internet had gedownload’. Dit is een voorbeeld ouderschapsplan, maar het zelf gemaakte plan blijkt in de praktijk niet te werken.

Vaak blijkt de kinderalimentatie met een ‘gratis alimentatieberekening’ te zijn bepaald waarbij geen rekening werd gehouden met de juiste fiscale omstandigheden. De alimentatie is te laag om rond te komen, of juist te hoog, en men maakte geen gebruik van subsidies en belastingvoordelen. Pas dus op met een standaard voorbeeld ouderschapsplan dat je van het internet plukt.

Ook ontstaat er vaak ruzie omdat er helemaal niet werd nagedacht over plotselinge kosten door ziekte of bijvoorbeeld diefstal van een fiets. Wanneer er een nieuwe partner in beeld is, wat doe je dan? Mag die dan op de kinderen passen? Weer een bewijs waarbij een standaard voorbeeld ouderschapsplan niet werkt.

Minimum wettelijke eisen aan een ouderschapsplan

Ook hier zien we het vaak fout gaan. Want wat gebeurt er als je elkaar wilt aanspreken en er missen zaken in je ‘gratis doe het zelf plan?’. Heb je dan wel genoeg aan je voorbeeld ouderschapsplan?

Een mediator helpt jullie tot een ouderschapsplan te komen dat ook in de toekomst werkt. Het is zo opgesteld dat je het ook nog in goed overleg kunt aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Stel je eens voor: één van jullie verliest je baan. Je wordt arbeidsongeschikt of krijgt een nieuwe partner. Wat doe je dan?

Het is in het ouderschapsplan verplicht dat jullie afspraken maken over:

  • Hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld (zorgregeling). Of hoe de omgang met de kinderen (omgangsregeling) wordt geregeld.
  • Hoe informeren jullie elkaar over belangrijke onderwerpen? Zoals de schoolkeuze, nieuwe partner of beginnende seksualiteit bij je kinderen. En wat te doen met drank, drugs, roken, piercings en tattoos?
  • Hoe worden de kosten voor de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie) bepaald? Wie betaald wat?
  • Daarnaast zijn er nog veel andere onderwerpen. Wat vinden jullie belangrijk over bedtijden, huiswerk, sociale opvattingen, straf, het contact met de familie etc. etc. etc.

 

Voorkom dat een slecht ouderschapsplan je toekomst blijft bepalen

Wij helpen je graag aan een goed plan, waarin jullie samen de afspraken maken die nodig zijn. Je krijgt een checklist met onderwerpen die je kunt bespreken en de mediator zorgt dat het juridisch netjes op papier komt te staan.

Een goed ouderschapsplan voorkomt dat je door de rechtbank wordt opgeroepen en het geeft vertrouwen naar elkaar en je kind(eren).

Neem vrijblijvend contact op en stel gratis je vragen aan een ervaren mediator.

Contact met Basic-Mediation

Een goed ouderschapsplan voorkomt dat je door de rechtbank wordt opgeroepen en het geeft vertrouwen naar elkaar en je kind(eren).

Maak géén gebruik van een standaard ouderschapsplan, maar download hier een voorbeeld van het ouderschapsplan 

Neem liever vrijblijvend contact op en stel gratis je vragen aan een ervaren mediator. Bel naar 0800 BELBASIC (0800 235 22742) of stuur het contactformulier op.

Ouderschapsplan, ouderschapsplan verplicht

Een ouderschapsplan is een investering in je toekomst

Beluister ook de podcast over het Ouderschapsplan

ouderschapsplan

Pin It on Pinterest

Share This