Bel gratis: 0800 - 235 2274

Is een ouderschapsplan verplicht?

Als je gaat scheiden of als samenlevers uit elkaar gaat, ben je sinds 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maak je afspraken over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Dit is verplicht wanneer die kinderen nog minderjarig zijn.

Gehuwde en geregistreerde ouders, samenwonende en ouders met gezamenlijk gezag zijn dat wettelijk verplicht. Let op! Als je samenwoont en je hebt je kind erkend, betekent dit niet dat je ook het ouderlijk gezag hebt! Hiervoor moet je een aparte procedure bij de gemeente hebben gevolgd.

Voor gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag) is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht.

Ben je samenwonend en heeft één van jullie niet het ouderlijk gezag? Dan kan de ander niet zomaar bepalen of je wel of niet je kind(eren) mag zien. Je bent dan verplicht om een omgangsregeling af te spreken. Ook moet je dan afspraken over maken. Daarom adviseren wij altijd een ouderschapsplan op te stellen.

Het ouderschapsplan - Podcast

met Basic Mediation | Mediation podcast

Slecht ouderschapsplan: een bron van ellende in de toekomst

Voortdurend worden onze mediators geconfronteerd met de problemen die na het verbreken van een relatie ontstaan. Meestal komt dat omdat men ‘iets van internet had gedownload’. Dit is een voorbeeld ouderschapsplan, maar het zelf gemaakte plan blijkt in de praktijk niet te werken.

Vaak blijkt de kinderalimentatie met een ‘gratis alimentatieberekening’ te zijn bepaald waarbij geen rekening werd gehouden met de juiste fiscale omstandigheden. De alimentatie is te laag om rond te komen, of juist te hoog, en men maakte geen gebruik van subsidies en belastingvoordelen. Pas dus op met een standaard voorbeeld ouderschapsplan dat je van het internet plukt.

Ook ontstaat er vaak ruzie omdat er helemaal niet werd nagedacht over plotselinge kosten door ziekte of bijvoorbeeld diefstal van een fiets. Wanneer er een nieuwe partner in beeld is, wat doe je dan? Mag die dan op de kinderen passen? Weer een bewijs waarbij een standaard voorbeeld ouderschapsplan niet werkt.

ouderschapsplan verplicht

Minimum wettelijke eisen aan een ouderschapsplan

Ook hier zien we het vaak fout gaan. Want wat gebeurt er als je elkaar wilt aanspreken en er missen zaken in je ‘gratis doe het zelf plan?’. Heb je dan wel genoeg aan je voorbeeld ouderschapsplan?
Een mediator helpt jullie tot een ouderschapsplan te komen dat ook in de toekomst werkt. Het is zo opgesteld dat je het ook nog in goed overleg kunt aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Stel je eens voor: één van jullie verliest je baan. Je wordt arbeidsongeschikt of krijgt een nieuwe partner. Wat doe je dan?
In ieder geval moeten jullie afspraken maken over:

  • Hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld (zorgregeling). Of hoe de omgang met de kinderen (omgangsregeling) wordt geregeld.
  • Hoe informeren jullie elkaar over belangrijke onderwerpen? Zoals de schoolkeuze, nieuwe partner of beginnende seksualiteit bij je kinderen. En wat te doen met drank, drugs, roken, piercings en tattoos?
  • Hoe worden de kosten voor de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie) bepaald? Wie betaald wat?
  • Daarnaast zijn er nog veel andere onderwerpen. Wat vinden jullie belangrijk over bedtijden, huiswerk, sociale opvattingen, straf, het contact met de familie etc. etc. etc.

 

Voorkom dat een slecht ouderschapsplan je toekomst blijft bepalen

Wij helpen je graag aan een goed plan, waarin jullie samen de afspraken maken die nodig zijn. Je krijgt een checklist met onderwerpen die je kunt bespreken en de mediator zorgt dat het juridisch netjes op papier komt te staan.

Een goed ouderschapsplan voorkomt dat je door de rechtbank wordt opgeroepen en het geeft vertrouwen naar elkaar en je kind(eren).

Neem vrijblijvend contact op en stel gratis je vragen aan een ervaren mediator.

Contact met Basic-Mediation

Een goed ouderschapsplan voorkomt dat je door de rechtbank wordt opgeroepen en het geeft vertrouwen naar elkaar en je kind(eren).

Maak géén gebruik van een voorbeeld ouderschapsplan!

Neem liever vrijblijvend contact op en stel gratis je vragen aan een ervaren mediator. Bel naar 0800 BELBASIC (0800 235 22742) of stuur het contactformulier op.

Ouderschapsplan, ouderschapsplan verplicht

Een ouderschapsplan is een investering in je toekomst

Wil je meer informatie?

6 + 12 =

Beluister ook de podcast over het Ouderschapsplan

ouderschapsplan

Pin It on Pinterest

Share This