Bel gratis: 0800 - 235 2274

Kosten mediation – Duur of niet?

Kosten van Mediation – Mediation werkt aan oplossingen in jullie beider belang en dat heeft als effect dat je escalatie van het conflict voorkomt en de kosten niet torenhoog oplopen. Vergeleken bij de kosten van advocaten en een gang naar rechtbank, is een voordelige mediation aan te bevelen. Jullie betalen immers samen het mediation tarief voor één voordelige mediator in plaats van twee duurdere advocaten. Daarnaast voorkom je de kosten van de rechtbank, de zogenaamde griffierechten (behalve bij echtscheiden).

Effectieve conflicthantering

Extra belangrijk om te weten, is dat mediation gemiddeld korter duurt dan de tijd die advocaten nodig hebben om tot een voor iedereen acceptabele oplossing te komen en dat scheelt ook nog eens een flink bedrag. Dat komt omdat een mediator samen met jullie meteen in de richting van een oplossing werkt. Advocaten zullen meestal eerst de andere partij met brieven of sommatie proberen te overtuigen van het gelijk van één partij. De ander zal zich verdedigen en het heen en weer strijden kost tijd en daarom veel geld. Zo zie je dat partijen steeds meer tegenover elkaar komen te staan en de rechter een oordeel moet vellen. Maar is het probleem daarmee dan opgelost?

Tarief mediator en advocaat

In Nederland is een mediation tarief van € 150,- per uur een gemiddeld tarief mediator om samen aan een oplossing te werken, tegenover €400,-per uur gemiddeld om met twee advocaten te kunnen gaan strijden. Een ervaren mediator van Basic-Mediation is zeer professioneel en hanteert een fatsoenlijk tarief waardoor de keuze voor een voordelige mediator een goede optie is als je een conflict wilt oplossen.

Mediation kosten voor particulieren bij Basic-Mediation

Bij Basic mediation ondersteunt een officiële mfn mediator je voor €139,- per uur bij particuliere mediation zoals familieconflict, een echtscheiding of bijvoorbeeld het ontbinden van jullie samenlevingsovereenkomst. Daar komt dan nog de verplichte btw bij. Je investeert zo samen in een oplossing waar jullie je beiden in kunnen vinden en die in de toekomst houdbaar blijft. Goedkoop scheiden en gratis mediation bestaat niet, maar met een voordelige mediator van Basic-Mediation kun je wel op de de kosten besparen.

Mediator kosten voor bedrijven bij Basic-Mediation

Bij Basic mediation ondersteunt een officiële mfn mediator je voor €149,- per uur  bij mediation in het bedrijfsleven, zoals bij: een arbeidsconflict, een zakelijk conflict of team conflicten bij verandertrajecten of fusie. Daar komt dan nog de verplichte btw bij. Je investeert zo in een werkende oplossing voor als je samen nog verder gaat, of in een fatsoenlijk afscheid van een een werknemer of zakenrelatie.

Kosten voor mediation delen?

Het is bij mediation mogelijk dat jullie afspreken dat de één wat meer dan de ander betaalt. Bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict. De werkgever kan dan bijvoorbeeld 75% en de werknemer 25% betalen, maar vaak zie je dat de werkgever de volledige mediator kosten op zich neemt. De afspraak over de verdeling wordt dan vastgelegd in de mediationovereenkomst. Dat betekent niet dat bij een ongelijke verdeling de mediator meer voor de één dan voor de ander zal zijn. De Basic mediator blijft altijd onpartijdig en neutraal.

Mediation verplicht ?

Het is niet voor niets dat de rechter steeds vaker aan de strijdende partijen vraagt of zij al met een professionele mediator hebben gesproken en beveelt dat tegenwoordig bijna dwingend aan voordat de rechter een uitspraak zal doen. Dan heb je dus eerst kosten voor advocaten gemaakt en ga je alsnog een mediator inzetten. Dan kan je maar beter meteen naar de mediator, toch?

Wil je meer weten over de mediation kosten en of het mediationtraject voor jou met zich meebrengt? Bel gratis voor meer advies naar:0800 BELBASIC (0800-23 52 274) of neem contact met ons op via de contactpagina.

Pin It on Pinterest

Share This