Bel gratis: 0800 - 235 2274

Mediation

Wat is mediation?

Mediation is een effectieve vorm van conflictbemiddeling. Samen met een onafhankelijke bemiddelaar en de persoon waarmee je een conflict hebt, ga je op zoek naar een oplossing waar iedereen tevreden mee kan zijn. Mediation kan helpen bij bijvoorbeeld het regelen een (echt)scheiding of het oplossen of afsluiten van een arbeidsconflict of teamconflict. Mediation kan ook zinvol zijn bij een zakelijk conflict om bijvoorbeeld problemen rond een project, een factuur of samenwerking op te lossen.

Mediation in plaats van de rechter

Heb je een conflict met een persoon of een organisatie waar je samen niet uitkomt? Dan kun je het probleem voorleggen aan de rechter, of kiezen voor mediation. Bij de rechter geef je je probleem uit handen en vraag je om een oordeel. De hoop is dat dat dan in je voordeel zal uitvallen, maar de realiteit is dat de meeste rechtzaken nooit volledig in het voordeel van de eiser uitvallen en zelfs regelmatig worden verloren. Het is dan beter om zelf aan het roer te blijven staan in plaats van je controle uit handen te geven. De mediator helpt je zelfstandig samen met de ander tot oplossingen te komen waar jullie beiden achter staan. Geen gok dus, maar controle over de situatie. Een bijkomend voordeel van mediation is dat je, anders dan een gang naar de rechter, snel kunt beginnen en de kosten van advocaten en de rechtbank kunt besparen. Ook blijkt dat de oplossingen die in mediation tot stand komen beter standhouden dan wanneer door de rechter opgelegd.

Gratis kennismakingsgesprek?

Wat doet een mediator?

De mediator is een specialist in het begeleiden van emotionele communicatie en onderhandelingen. De mediator is onpartijdige en neutraal en oordeelt daarom niet. De mediator stelt de vragen die gesteld moeten worden, ook als die moeilijk en beladen zijn. Door het daarover te hebben ontstaat inzicht in het probleem, de vorm van en uitingen bij het conflict waardoor oplossingsmogelijkheden in beeld komen.

Mediatorsfederatie Nederland

De MfN mediator moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo moet hij of zij zich inschrijven in het register van het Mediatorsfederatie Nederland (de grootste) of een ander register zoals die van het NMV of bijvoorbeeld ADR. Ook moet hij zich houden aan het reglement en de gedragsregels van het MfN, voorheen het NMI.

Afspraken mediation in overeenkomst

Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Samen zal je aan een oplossing moeten willen werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet vertrouwelijk omgaan met de inhoud van de mediation en de inhoud van de onderhandelingen. De gemaakte afspraken worden door de mediator zorgvuldig in een contract ofwel convenant weergegeven.

Gratis kennismakingsgesprek?

SCHEIDEN ZONDER GEDOE

Je wilt makkelijk scheiden, gewoon zo eenvoudig mogelijk. Gewoon zonder gedoe.

GEEN TRAJECT MET DURE ADVOCATEN

Geen ingewikkeld en langdurig scheidingstraject temet ieder een advocaat

SAMENLEVING ONTBINDEN

Je bent niet getrouwd, maar hebt samen wel iets opgebouwd. Wat moet om te regelen?

Pin It on Pinterest

Share This