Bel gratis: 0800 - 235 2274

Scheiden in gemeenschap van goederen

Wanneer je bij de start van je huwelijk geen speciale afspraken bij de notaris hebt gemaakt, dan ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Je hebt toen in feite tegen elkaar gezegd: “Vanaf nu is alles dat van mij is ook van jou” en dat betekent op dat moment veel, omdat je elkaar aangeeft voortaan volledig samen te willen zijn.

Huwelijksgoederenregime ontbinden

Nu is er een echtscheidingsverzoek en betekent de keuze van toen opnieuw heel veel, want hoe ga je nu alles verdelen? Hoe gaan jullie nu, zoals dat heet, de huwelijksgoederenregime verdelen? De wet lijkt daar bij gemeenschap van goederen in eerste instantie redelijk simpel in, namelijk ‘fifty fifty’! Maar het vermogensrecht kijkt daar wel op een speciale manier naar. ‘Alles 50/50’ betekent in de praktijk dat daar toch wat uitzonderingen op zijn en dat opent vaak de deur naar discussie.

Zo is alleen al de waarde van een koophuis een discussiepunt. Zit er overwaarde op, of juist onderwaarde? Bepalen we de waarde aan de hand van de WOZ, een taxatie door een makelaar en hanteren we een peildatum die nu of in de toekomst ligt? Heeft één van jullie geld ingebracht vanuit een erfenis en wat betekent dat dan? Kun je scheiden zonder dat het huis wordt verkocht en wat heeft dat voor gevolgen? Allemaal vragen en dan alleen nog maar over het huis.

Je begrijpt dat, zeker met de voortdurend veranderende wetgeving, dit onderwerp de onderhandelingen flink onder druk kan zetten. De Basic-Mediator helpt jullie door deze situatie heen en heeft altijd een collega van Basic-Finance paraat staan om te ondersteunen als het over de belangrijke details gaat. Zo blijf je met één mediator in contact die vertrouwde specialisten tijdelijk kan ‘invliegen’. Wel zo vertrouwd.

Het delen van de huwelijksgoederen uit de gemeenschap van goederen betekent ook dat jullie ieder de helft krijgen van bij het huwelijk ingebrachte en tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Daarnaast zal er een bedrag aan nabestaandenpensioen zijn. Ook hier zijn weer uitzonderingen en meerdere afrekenmethodes mogelijk. De wet pensioenverevening geeft duidelijkheid, maar wat als het pensioen in de aandelen van een bedrijf zit? Hoe ga je er dan mee om? Ook bij dit onderwerp komt Basic-Finance aan tafel om de mediation ondersteunen.

Bel mij voor meer informatie

Verdeling bij echtscheiding.

Vaak is de verdeling bij echtscheiding een emotioneel en conflict geladen situatie waarbij de hulp van een Basic-Mediator nodig is. Soms wordt er gereageerd vanuit de gedachte “Ik heb altijd gewerkt en jij hebt lekker thuisgezeten met de kinderen en nu moet ik 50% van alles afstaan?”. Het lijkt voor sommigen een logische gedachte. De mediator probeert dan ook andere gedachten er naast te leggen om de emoties te bedaren. Bijvoorbeeld door te laten landen dat jullie samen een gezin hebben gestart en dat die studie en carrière wellicht alleen heeft kunnen lukken omdat er juist iemand thuis was voor de kinderen en het huishouden. Moet de ander dan zonder vermogen en pensioen met een enorme achterstand de arbeidsmarkt op? De mediator heeft er geen mening over, maar helpt jullie wel om standpunten te verlaten en het bredere plaatje te overzien.

Ook schulden verdelen wanneer je gaat scheiden bij gemeenschap van goederen

Ook de schulden kun je gezamenlijk tijdens de scheiding verdelen. In het echtscheidingsconvenant kun je daarover afspraken laten vastleggen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat schuldeisers niet gebonden zijn aan deze verdeling en dat de wet soms heel vreemd naar schulden kijkt. Zo zal je met de mediator goed moeten onderzoeken welke schulden ‘verknocht’ zijn (persoonsgebonden) en welke schulden niet verknocht zijn. De Basic-mediator zal dat soms door een advocaat laten uitzoeken. Wat je namelijk wilt voorkomen, is dat wanneer één van jullie de verplichtingen naar de schuldeisers niet nakomt de ander niet alsnog hoofdelijk wordt aangesproken.

 

Niet aansprakelijk voor nieuwe schulden

Vanaf het moment, de datum, dat je echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend, ben je ‘over en weer’ niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden die door de ander worden aangegaan.

Fysieke boedelscheiding en overbedeling

Nadat alle financiële zaken zijn besproken, zal ook de huisraad moeten worden verdeeld. Wie krijgt de TV en wie de bank en wat zijn die nog waard?Wordt daar dagwaarde of aanschafwaarde aan verbonden? Immers, de TV kan nu nog € 50,- waard zijn, maar kan de ander daarvoor een TV kopen? Je begrijpt dat ook over dit onderwerp gesproken moet worden. Uiteindelijk heb je samen een lijst gemaakt en kan het zijn dat de één meer aan waarde meeneemt dan de ander en het verschil, dat heet de overbedeling, aan de ander moet betalen. De Basic-Mediator zal dat nauwkeurig in het convenant beschrijven, zodat er geen misverstand over zal ontstaan.

Bel mij voor meer informatie

SCHEIDEN ZONDER GEDOE

Je wilt makkelijk scheiden, gewoon zo eenvoudig mogelijk. Gewoon zonder gedoe.

GEEN TRAJECT MET DURE ADVOCATEN

Geen ingewikkeld en langdurig scheidingstraject temet ieder een advocaat

SAMENLEVING ONTBINDEN

Je bent niet getrouwd, maar hebt samen wel iets opgebouwd. Wat moet om te regelen?

Pin It on Pinterest

Share This