Bel gratis: 0800 - 235 2274

Subsidie op je Mediation

Heb je recht op subsidie bij mediation?

Net als dat je het recht hebt om altijd de bijstand van een advocaat te krijgen, zo heb je ook het recht om geholpen te worden als je met een ander in mediation je conflict wilt oplossen. De mediation kosten mogen dan nooit in de weg staan om gebruik te maken van mediation. De overheid kent daarvoor een subsidieregeling die toevoeging wordt genoemd. Je kunt daarvan gebruikmaken als je beneden een vastgestelde inkomensgrens valt. Je betaalt dan zelf een klein deel, de eigen bijdrage, de mediator ontvangt de rest van de Raad voor Rechtsbijstand.

Basic-Mediation is, omdat je maar één mediator in plaats van twee advocaten gebruikt, vaak veel voordeliger. Ook blijkt dat in mediation gemaakte afspraken beter standhouden, dan wanneer door de rechter opgelegd.

De kosten van een mediation kunnen op verschillende manieren worden betaald:

  1. Door zelf het voordelige Basic-tarief te betalen of gebruik te maken van onze voordeelpakketten.
  2. Door je rechtsbijstandverzekering; Je ontvangt vaak tot € 2.500,- vergoeding, mits via een MfN-Registermediator zoals de Basic-Mediator. Je hebt het recht zelf een mediator te kiezen en bent niet verplicht de door je verzekeraar voorgestelde mediator te accepteren.
  3. Door een toevoeging van de Raad voor de Rechtsbijstand; Lees hieronder verder voor de voorwaarden

Bel mij voor meer informatie

Heb je altijd recht op een toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand?

Het zou te gemakkelijk zijn als je zomaar subsidie op mediation krijgt. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt daarom naar hoe serieus het conflict is. Voor een simpele burenruzie krijg je geen subsidie, maar voor een echtscheiding of arbeidsconflict meestal wel. Afhankelijk van je inkomen kan dat betekenen dat je maar € 52,- of € 103,- voor de mediation betaalt. In hele bijzondere gevallen betaal je zelfs helemaal niets en kun je Pro Deo worden geholpen. Voor de burenruzie kun je in jouw gemeente terecht bij de buurtbemiddeling.

Kom je in aanmerking voor een toevoeging bij mediation?

Je kunt alleen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand als je inkomen beneden de € 25.200 ligt of wanneer je gezinsinkomen onder de € 35.600 blijft. Daarnaast wordt gekeken of je naast je salaris nog ander vermogen hebt dat je zou kunnen gebruiken. Betaal je bijvoorbeeld belasting in box 3, dan kom je niet voor een toevoeging in aanmerking. Soms kan één persoon wel in aanmerking komen voor een toevoeging en de andere betrokkene niet. Voor de mediator maakt dat niet uit, die blijft neutraal en onpartijdig.

De mediator vraagt de rechtsbijstand voor mediation aan

De mediation subsidie, ofwel de toevoeging aanvragen, moet door de mediator voorafgaand aan de mediation worden aangevraagd. Vaak duurt het een aantal weken voordat de mediator antwoord krijgt en dat is niet altijd wenselijk. Bij Basic-Mediation beginnen we daarom meteen nadat je de eigen bijdrage hebt betaalt. Je kunt als bewijs van onvermogen je jaaropgave en loonstroken aan de mediator laten zien om te vragen of je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand hebt. Ook vraagt de mediator om een geldig legitimatiebewijs.

Bel mij voor meer informatie

SCHEIDEN ZONDER GEDOE

Je wilt makkelijk scheiden, gewoon zo eenvoudig mogelijk. Gewoon zonder gedoe.

SCHEIDEN MET KINDEREN

Hoeveel alimentatie ga je krijgen, of juist betalen? Hoe lang kun je daar op rekenen?

SAMENLEVING ONTBINDEN

Je bent niet getrouwd, maar hebt samen wel iets opgebouwd. Wat moet om te regelen?

Pin It on Pinterest

Share This