Bel gratis: 0800 - 235 2274

Van A tot uit elkaar

Zoveel verschillende situaties en relaties

Ieder mens heeft een andere situatie waar een scheiding uit kan ontstaan:

  • Scheiden zonder kinderen
  • Beëindiging geregistreerd partnerschap zonder kinderen
  • Beëindiging samenleven zonder kinderen
  • De huwelijkse voorwaarden
  • Scheiden met meerder- en minderjarige kinderen
  • Beëindiging geregistreerd partnerschap met kinderen
  • Beëindiging samenleven met erkende kinderen
  • Beëindiging samenleven met erkende kinderen èn ouderlijk gezag

Wat voor een type scheiding het ook is, er is altijd sprake van twee mensen die uit elkaar gaan. Dat wil nog niet zeggen dat dit altijd meteen in goede harmonie gaat. Het zo zijn dat een van de twee het besluit neemt en de ander dit helemaal niet ziet zitten. Gekeken naar begeleiding en de juridische context is het nogal een verschil of je getrouwd in gemeenschap van goederen, onder huwelijkse voorwaarden, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of gewoon samenwoont zonder dat je iets hebt geregeld.

Er zitten echter consequenties aan de verschillende keuzes die zijn gemaakt. Emotioneel gezien is het ene niet echt anders dan het andere, maar de juridische context bepaald wel hoe je als mediator met cliënten omgaat wordt. Doel is om tot goede oplossing te komen en een goed plan, vooral wanneer er van kinderen sprake is.

 

Bel mij voor meer informatie

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is een soort subsidie zodat je alsnog gebruik kunt maken van een mediator of een advocaat op het moment dat je zelf onvoldoende inkomen hebt om dit te kunnen betalen wanneer je uit elkaar gaat. Omdat een mediator, net als een advocaat, geld kost, is het ontzettend zonde als je vanuit kosten overweging geen gebruik kunt maken van een mediator. Het is namelijk van groot belang is dat je bijvoorbeeld voor je kinderen in een echtscheiding een goed ouderschapsplan samenstelt met een mediator die dan ook bevoegd is bij de Raad van de Rechtsbijstand. Deze mediator kan deze toevoeging voor je aanvragen. Zo kun je toch gewoon gebruik maken van de mediation, want deze wordt dan door de raad betaald.

 

Is een ouderschapsplan verplicht

Heb je kinderen en ga je uit elkaar? Zolang ze minderjarig zijn is het sinds 2009 verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan leg je vast hoe je als ex-partner in de toekomst als collega-ouders wilt verder gaan. Alles als doel om te waarborgen dat de kinderen de goede opvoeding krijgen en die kansen krijgen voor de toekomen.

Een voorbeeld ouderschapsplan is ook gratis van internet te halen en het dan zelf in te regelen. Dit wordt ook vaak gedaan en die keuze staat een ieder vrij. Echter, de vraag is of dit op langere termijn wel zoveel makkelijker is. De rechtbanken hebben het op dit moment enorm druk met alle problemen die ontstaan doordat mensen een zogenaamd gratis ouderschapsplan hebben gedownload. Zo’n plan heeft echter onvoldoende voorzien in hun eigen specifieke behoeften.

De rol van de mediator is om die behoeften wel te bekijken en ook te bespreken. Er wordt naar je specifieke situatie gekeken en de gewenste oplossing wordt in zo het ouderschapsplan beschreven, dat het later niet meer betwistbaar is.

 

Ouderschapsplan verplicht, hoe ga je daar mee om?

Wanneer je met behulp van een gratis tool een ouderschapsplan van internet haalt, kan het zijn dat je bepaalde uitleg mist. Zo gaan wij verder door voorbeelden aan te reiken. We vinden het belangrijk dat het plan goed is toegespitst op jouw specifieke situatie. En wat nu die situatie is, wil niet zeggen dat deze na je scheiding ook zo is.

We bespreken hoeveel geld je straks hebt om alimentatie te kunnen betalen. Maar als je gaat samenwonen met je nieuwe liefde, weet je dat je partneralimentatie dan vervalt?

Hoe gaat het ouderschapsplan om met de opvoeding van je kinderen? Kunnen ze daardoor wel of niet gaan studeren, is het wel of niet mogelijk om nog op wintersport te gaan? En als er een nieuwe fiets moet komen, wordt dit dan een nieuwe fiets of tweedehands? En als er een chronische ziekte zou ontstaan, wie zou de kosten moeten betalen die hieruit ontstaan?

Al dit soort vragen proberen we met de cliënten te bespreken zodat er een heel goed beeld ontstaat over de mogelijkheden en onmogelijkheden in de toekomst. Hoe je met de verandering van je leven omgaat en wat dit betekent voor je inkomen, zijn elementen die niet in een gratis te downloaden plan zijn opgenomen.

Boedelverdeling

Naast het opstellen van een gedegen ouderschapsplan kijken we ook naar het verdelen van de spullen. In de boedel betekent ook dat we kijken wat er op de bankrekening en spaarrekeningen staat. Welke verzekeringen zijn er sprake van.

 

Vaak is het de rol van de mediator om ook de emotie te begeleiden. Want wanneer er eerder een mooie tafel voor €800 is gekocht, hoe kun je deze dan nu verdelen? Zaag je de tafel doormidden of bepaal je de waarde? En welke waarde hanteer je dan? Hetzelfde voor een auto, ga je uit van de aanschafwaarde of ga je uit van de dagwaarde?

 

Een heel belangrijk onderdeel in de boedelverdeling zijn de lijfsieraden en kleding. Het gaat hier om al dan niet verknochte goederen. De wet voorziet hierin dat men ervan uitgaan dat lijfsieraden en kleding aan de persoon toebehoren. Je kunt je voorstellen dat de ring van je oma toch echt voor jou bestemd was en dat daar niet straks de helft van de waarde naar je ex gaat.

 

We proberen in dit soort gevallen een twist te voorkomen en inzicht te bieden in wat wel en niet verkocht zou kunnen worden. Wat betreft verzekeringen en pensioenen werken we met financieel experts van Basic-Finance. Want zowel een mediator als een advocaat is geen fiscalist. Qua wetgeving veranderen er continu zaken en dan vinden we het verstandig om een als mediator samen te werken met een goede financieel specialist en niet zelf dingen uit te rekenen. Het gaat juist om de kwaliteit van de plannen die gemaakt worden.

 

Vaststellingsovereenkomst

Uiteindelijk worden alle zaken samengevoegd in de vaststellingsovereenkomst, ook wel convenant genoemd. In deze overeenkomst leg je vast hoe je uit elkaar gaat. Onder deze vaststellingsovereenkomst worden door beide partijen een handtekening geplaatst en daarna zullen we dit met onze collega advocaat indienen bij de rechtbank. Bij de rechtbank wordt alles dan nog getoetst en hierna wordt de beschikking overgedragen aan de gemeente en wordt de uitspraak van de scheiding geplaatst op de huwelijksakte.

 

Je bent nu echt uit elkaar, je bent gescheiden

En vanaf dat moment ben je gescheiden. Dan is dit proces klaar, maar begint eigenlijk pas het volgende proces. Wat inhoudt dat je dan gaat uitvinden of het ouderschapsplan bestand is tegen wat jij van te voren in mediation of je advocaat hebt besproken. Terugkijkend op het gratis plan, ervaren we vaak dat hier onvoldoende over nagedacht is. En helaas begint dan pas het echte gevecht, wat je juist wilde voorkomen met je ouderschapsplan!

 

Want als je kind ziek is, heb je dan met je baas besproken dat je weg mag om hem/haar op te halen? En als het niet mag, mag dan de nieuwe vriend of vriendin van je ex dan op de kinderen passen? Een mediator zorgt ervoor dat al die onderwerpen in ieder geval besproken zijn vóórdat je handtekening zet.

 

Een traject van A tot Z over scheiden opschrijven is heel uitgebreid. We hebben getracht een goed overzicht te geven van dit traject en overwegingen mee te geven waarom op sommige momenten bepaalde keuzes handig kunnen blijken.

 

Uit elkaar

Bel mij voor meer informatie

Pin It on Pinterest

Share This